hello hölgyek

10+1 érdekesség Frida Kahlo-ról

Frida Kahlo kétségkívül a legnépszerűbb mexikói művész a világon, megrendítő művek és önarcképek révén nyomot hagyott a művészettörténetben. Az utóbbi idők egyik legismertebb művészeként élettörténete majdnem olyan népszerűvé vált, mint művészete.
Mi most összeszedtünk 10+1 érdekes tényt róla:

A neve rövidítés

Frida Kahlo valójában Magdalena Frieda Carmen Kahlo y Calderón  a mexikói Coyoacánban született. Férje, Diego Rivera sem volt jobb helyzetben, már ami a neve hosszúságát illeti. Az ő teljes neve Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez volt. 
A Frieda név a békét jelentő német Friede szóból származik. 1935 körül a festő ledobta nevéről az „e” -t, és Frida néven vált ismertté.

Születésnapja nem akkor van, mikor ő állította
Frida egy igazi lázadó volt. Bár születési anyakönyvi kivonata szerint 1907. július 6- án született, ő állította, hogy valójában 1910. július 7-én. Hamisítani szokta születési dátumát, és azt 1910. július 7-re, a mexikói forradalom kezdetének évére tűzte.

Orvos szeretett volna lenni
Mielőtt festeni kezdett, Frida álma az volt, hogy orvos lesz. Apja fényképész volt, aki már kicsi korában felkeltette az érdeklődését a művészetek iránt, de ez mindig másodlagos volt az orvosi gyakorlat iránti vágya után.
Frida kiváló tanuló volt, de 6 évesen a gyermekbénulás sújtotta. Ez megzavarta gyermekkorát, hiszen képtelen volt használni a jobb lábának egy részét.
16 évesen az első 35 lány egyike volt, akiket felvettek az Escuela Nacional Preparatoria-ba, összesen 2000 diák közül. Akkoriban Mexikó legjobb iskolája volt. Ott is komoly érdeklődést mutatott a természettudományok iránt, és feltett szándéka volt, hogy orvos lesz.

Egy súlyos baleset megváltoztatta az életét
18 éves korában aztán minden megváltozott. Miközben a barátjával városi buszon utaztak, a busz szörnyű balesetet szenvedett, villamossal ütközött. A balesetben többen, köztük Frida Kahlo is, súlyosan megsérültek.
A hasát vasrúd szúrta át. Hónapokig volt kórházban, és közel 30 műtéten esett át. Annak, aki eredetileg mások gondozását tervezte, élete hátralévő részét betegként kellett töltenie. Lábadozása idején kezdett el festeni. Festőállvánnyal ült az ágyában, és többnyire önarcképeket festett a szoba túloldalán lévő tükör segítségével.
Élete során Frida 143 festményt készített, köztük 55 önarckép. Kahlo azt mondta:
„Magamat festem, mert olyan gyakran vagyok egyedül, és mert én vagyok a téma, amit a legjobban ismerek.”


Viharos házasságot kötött a híres mexikói festővel, Diego Riverával
1927-ben, amikor Frida 20 éves volt, találkozott a híres mexikói festővel, Diego Rivera-val, akinek munkásságát régóta csodálta. A 20 éves korkülönbség ellenére a pár gyorsan összemelegedett, így Diego elhagyta második feleségét, és 1929-ben feleségül vette Fridát.
Az emberek méretük különbségei miatt gyakran emlegették velük kapcsolatban az elefántot és a galambot.
Frida tíz éves házassága Diegóval viharos volt, mindkettőjüknek több szerelmi ügye is volt ebben az időszakban. Fridának férfiakkal és nőkkel is volt dolga. Diego pedig viszonyba keveredett Frida húgával, Cristinával, ami a festőnőt roppantul feldühítette.
1939-ben el is váltak, de egy évvel később újra összeházasodtak. Bár második házasságuk ugyanolyan problémás volt, mint az első, Frida haláláig Diego felesége maradt.

A Kommunista Párt tagja, a feminizmus úttörő figurája
Tina Modotti fotóművész ösztönzésére Frida 1928-ban csatlakozott a Mexikói Kommunista Párthoz. Akkor még csak 21 éves volt, és épp felépült a balesetéből. Már fiatalon is nyilvánvaló volt elkötelezettsége a társadalmi igazságosság védelme és a mexikói kultúra támogatása iránt. Céljai egyértelműek voltak: javítani akarta a mexikói nők helyzetét. Harcolt az emancipációjukért . A patriarchális társadalomban arra törekedett, hogy az elnyomott nők hangja legyen .
Frida a feminista művészek vezető alakjává vált. Engedetlen, tiltakozó és modern volt, akkor vállalta biszexualitását, amikor kevés nő merte ezt megtenni.

A stílusikon
Frida Kahlo szépségikon volt a saját idejében. Erős, avantgárd nő, múzsa, modell és sok nő számára olyan példakép, akire fel kellett nézni. Nem meglepő, hogy inspirációs forrássá vált számos művész és stylist számára. Vele kapcsolatos termékeket a mai napig vásárolhatunk, ha a lezárás után ellátogatunk az üzletközpontba.
Saját frizurákat tervezett, gyapjúszálakkal, színes szalagokkal és virágokkal díszítve. Piros ajkai minden festményén kiemelten hangsúlyosak, arca pedig mindig erős magabiztosságot sugároz. Senki nem marad közömbös ultra-egyéni stílusa iránt.

Ritkán mosolygott
Frida Kahlo legtöbb önarcképén ugyanazt az érzelmet jeleníti meg. Általában messziről ábrázolta önmagát, és soha nem mosolygott. Vajon mi lehetett ennek az oka? Nyilvánvalóan utálta saját mosolyát és a fogait.

Mentőautóval érkezett első önálló kiállítására
Az évek múlásával Frida egészségi állapota egyre rosszabbá vált. Elsősorban kerekesszékkel vagy mankóval közlekedett. Ennek ellenére tovább festett.
1953-ban, rövid élete vége felé, Frida izgatottan nyitotta meg első önálló kiállítását Mexikóban. Abban az időben orvos utasítása szerint ágyban feküdt, és senki sem várta el tőle, hogy a megnyitón jelen legyen, ám mégis megjelent. Mentővel érkezett a galériába, és elrendelte, hogy hordágyon vigyék be. Egy ágyban feküdve élvezte a megnyitót.

Élete rövidre szakadt, 47 évesen elhunyt
Alig néhány hónappal a galéria megnyitása után Frida egészségi állapota romlott, a jobb lábát a térdnél amputálni kellett. Depressziós és szorongó lett, és a fájdalomcsillapítóktól való függősége is súlyosbodott.
Néhány nappal halála előtt a naplójába ezt írta: „Remélem, hogy a kijárat örömteli – és remélem, hogy soha nem térek vissza – Frida”.
1954-ben, 47 éves korában halt meg.

Híre pár évtizeddel halála után nőtt
Kahlo már életében is sikeres volt, de akkoriban munkáját gyakran tulajdonították „Diego Rivera feleségének”. Csak néhány évvel halála után vált munkája széles körben elismerté. Hírneve az 1970-es években nőtt meg igazán, és elérte azt, amit egyes kritikusok a 21. században „Fridamánia” -nak neveztek.
Élete, beleértve a buszbalesetet, a viharos házasságot, a szerelmi kapcsolatokat, sok könyvet és filmet ihletett az évek során, beleértve a 2002-es „Frida” életrajzi filmet, Salma Hayek főszereplésével.

Vissza a cikkekhez