hello ajándékkavalkád

5 módszer a bolygó védelmére

Az éghajlatváltozásról, a környezetvédelemről, a műanyagszennyezésről, karbonlábnyomról nap mint nap hallunk. Kell is, hogy odafigyeljünk rá, mert a bolygónknak bizony szüksége van a segítségre – és nem csak a Föld napján, hanem az év minden napján.

Azt gondolod, mi kevesek vagyunk, és nem tehetünk semmit? Nincs igazad. Számos dolog van, ami kis lépésnek tűnik, de sokat számíthat.

Összegyűjtöttünk 5 dolgot, amit te is megtehetsz a Föld védelmében:

Csökkentsük az élelmiszer-pazarlást
Talán nem is gondolnánk, de világszerte az összes megtermelt élelmiszer közel 40 százalékát pazaroljuk el. Ráadásul a kidobott élelmiszerek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 10 százalékát teszik ki. Ezen a területen tehát tényleg változtathatunk – és mindezzel a pénztárcánknak is jót teszünk.
Nem kell más, csak tervezettebben vásárolni, csak azt és annyit venni, ami és amennyi tényleg elfogy. A felesleges élelmiszereket érdemes lefagyasztani, de ha ez nem lehetséges, ma már számos csoport van a közösségi médiában, ahol ügyesen el lehet cserélni a nem használt élelmiszereket.

Hasznosítsunk újra okosan
Mostanra a legtöbbünk tökéletesen tisztában van az újrahasznosítás fogalmával, és (remélhetőleg) rendszeresen meg is tesszük az iskolában, otthon, a munkahelyen, vagy bárhol máshol. Sokunknak azonban továbbra sem világos, hogy pontosan mely tárgyakat lehet újrahasznosítani, mert a lehetőségek nagyon eltérőek lehetnek, van amiket nem is ismerünk. Pedig rengeteg remek lehetőség megtalálható az interneten csak egy kis kutatás szükséges.

Csökkentsük a hulladékmennyiséget
Az újrahasznosítás jó. De még jobb, a hulladék mennyiségét tudjuk csökkenteni. Például azzal, ha csökkentjük az egyszerhasználatos műanyagok használatát. A mindenütt jelen lévő műanyaghasználat csökkentése elengedhetetlen a bolygó egészsége szempontjából, hiszen a műanyag ma már megtalálható mindenhol, az óceánoktól a légkörig.
Sok apró dolog van, amivel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a világban kevesebb legyen a műanyag: használhatunk saját vizespalackot, vásárolhatunk saját szatyorba műanyag zacskó helyett, és még sorolhatnánk. Ne feledjük! Sok kicsi sokra megy!

Olykor tegyük le az autót
Aligha titok, hogy az autók az éghajlatváltozást kiváltó szén-dioxid-kibocsátás vezető okai. De ha mindannyian letennénk az autókat a rövid utak idejére, és sétálnánk vagy kerékpároznánk, évente körülbelül kétmillió tonna CO2-kibocsátást küszöbölhetnénk ki. Ez annyit jelent, mintha évente 400 000 autó tűnne el az utakról. 

A gyaloglás vagy kerékpározás választása hatással lehet a környezetre, de a pénztárcára is. Sőt, a súlyunk is hálás lesz érte!

Vásároljunk használt tárgyakat
A hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyisége egyre nagyobb probléma, mivel a hulladéklerakók metánt, egy erős üvegházhatású gázt bocsátanak ki. A probléma megoldásának egyik legegyszerűbb módja az, ha a mindennapjainkba megpróbáljuk bevezetni azt a szokást, hogy új dolgok helyett használt cikkeket vásárlunk. Ezzel nem csak pénz takarítunk meg, de megakadályozzuk azt is, hogy az alig használt és még jó állapotú cikkek a szemétlerakóba kerüljenek, valamint csökkenti szükségességét az új tárgyat gyártsanak, amelyek végül szintén a szemétbe kerülnek. Ez egy jó módszer a Föld véges erőforrásaira nehezedő nyomás csökkentésére is.

Érdemes szakítanunk azzal a szokással, hogy a tárgyakat egyszerűen a szemétbe dobjuk. Másként kell gondolkodnunk arról, hogyan szabaduljunk meg azoktól a dolgoktól, amire már nincs szükségünk. Gondoljuk át: lehet, hogy valaki más tudja használni azt a régi pulóvert? Autóülést? Vagy azokat a régi játékokat, amikkel a gyerek már nem játszik?

Egyre több közösségi webhely, alkalmazás vagy közösségi csoport foglalkozik használt cikkek eladásával vagy elcserélésével. Érdemes a lakóhelyünk közelében körülnézni a lehetőségek után. Remek dolgok cserélhetnek gazdát használtan is.