hello
hétköznapok

Becsengettek – így segítsünk gyermekeinknek az első napokban

Függetlenül attól, hogy a nyár a gyerekeknek tele volt játékkal, kirándulásokkal, fürdéssel, élményekkel, és persze rengeteg panasszal arról, hogy ők bizony mennyire unatkoznak, vannak gyerekek, akiknek nagyon nehéz visszaszokni az iskolába egy hosszú szünet után. Ezeknek a gyerekeknek szükségük lesz az empátiára és a támogatására az első időszakban.

Mi szülők többféleképpen is segíthetünk nekik visszarázódni a tanév mindennapjaiba.

Beszélgessünk róla
Minden új vagy nyugtalanító helyzetben – ilyen az iskolakezdés is -, hagyni kell időt a gyerekeknek az alkalmazkodásra. Jó, ha beszélgetünk velük, és emlékeztetjük őket arra , hogy nem csak ők, de mindenki más is kicsit ideges az első nap miatt, olykor még a felnőttek is, és ezt nem kell szégyellni. Mondjuk el, hogy félelemre nincs ok, nagyon hamar megszokott rutinná válik a most még kicsit ijesztő helyzet.

Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy mi aggasztja őket igazán, kérdezzünk rá, mitől félnek a legjobban, ugyanakkor biztosítsuk őket arról, hogy mindenben mellettük állunk. Félnek attól, hogy nem fognak új barátokat szerezni, vagy kijönni tanáraikkal? Az iskolai feladatok gondolata stresszeli őket? Ezeket a kérdéseket ajánlott átbeszélni. A lényeg, hogy a gyerekek tudják, nincs abban semmi rossz, ha megijedtek.

Összpontosítsunk az iskolába való visszatéréssel kapcsolatos pozitív dolgokra
Emlegessük a régi barátokat, a kedves tanító nénit, emlékezzünk vicces vagy boldog előző évi történésekre. Vásároljunk menő új tanszereket, esetleg apró kabalát, új ruhákat, amik tetszenek a gyerekeknek. Az üzletközpontban járva ezeket közösen is kiválaszthatjuk és megvásárolhatjuk.

Hozzunk létre reggeli szertartást az indulásokhoz
A rituálék segíthetnek a gyerekeknek megbirkózni a reggeli indulásokkal. Lehet, hogy a rituálé egy könyv megnézegetése, kakaó ivás, vagy bármi más apróság, a lényeg az, hogy legyen egy apró reggeli rutin, ami segít megbirkózni az elválással.
Segíthet egy búcsúrituálé is, ami lehet egy különleges ölelés vagy puszi.

Gördülékeny délutánok
Ha van rá lehetőség, megkönnyíti az első napokat, ha a szülő otthon tud lenni a tanítási nap végén. Különösen fontos ez az első időszakban. Ha ez nem megy, érdemes legalább az estéket úgy megszervezni, hogy több idő jusson a gyerekekre. Ne erőltessük, de hallgassuk meg őket, ha mesélni akarnak, játszunk, foglalkozzunk velük az ő igényeik szerint.

Saját érzéseinket ne vetítsük ki a gyerekekre
Természetes, hogy mi magunk is szorongunk az elválás miatt, különösen az első napokban. Azonban nagyon kell vigyáznunk, hiszen a mi aggodalmunk fokozhatja a stresszt az amúgy is ideges gyerekekben. A gyerekek a szüleiktől várják a jelzéseket, hogyan értelmezzék tapasztalataikat a világban. Ha azt látják, hogy mi aggódunk, logikusan gondolják azt, hogy nekik is aggódniuk kell. Ez különösen igaz azokra a gyerekekre, akik nagyon érzékenyek, és nagyon rá vannak hangolva az érzelmekre és a reakciókra. Búcsúzáskor tehát inkább mutassunk nyugalmat, akkor a gyerekek is nyugodtabbak lesznek.

Az iskolába való visszatérést segíthetjük azzal is, hogy időben beállítjuk a napi rutint. Így figyeljünk oda arra, hogy:

  • Aludjanak eleget. Már a nyári szünet végén állítsunk be ésszerű lefekvési időt, hogy a gyerekek reggel kipihenten ébredjenek.
  • Egyenek egészséges reggelit, mert úgy éberebbek és jobban teljesítenek az iskolában.
  • Írjuk le, mondjuk el többször a szükséges tudnivalókat.
  • Használjunk naptárat vagy személyes tervezőt, hogy minden feladat fel legyen írva.
  • Minden este készítsünk elő mindent a másnap reggeli indulásra, így nem kell reggel kapkodni.

Egy hosszú nyári szünet után visszacsöppenni a tanév rutinjába nem mindenkinek egyszerű, de egy kis odafigyeléssel és segítséggel pár nap alatt a helyére rázódik minden. Egy utolsó vásárlás segíthet elterelni a figyelmet – gyertek be az üzletközpontba és válasszatok egy menő pólót vagy egy szuper kiegészítőt, amiben igazán jó lesz iskolába menni az első nap!