hello
hétköznapok

Varázsolj őszi illatokat az otthonodba

Az ősz a színes levelek, a rövidülő és egyre hűvösebb nappalok mellett az otthon bekuckózás érzését is magával hozza, hiszen egyre többször töltjük az időnket puha takaróba bugyolálva, miközben felkészülünk a közeledő hidegre. 

Az őszi hangulatot fokozzák otthonunkban a dekorációk, a tökök, gesztenyék, őszi termések, koszorúk, és az őszi színek, a narancs, a vörös, a sárga, a földszínek, de fokozhatjuk a hangulatot illatokkal is.

Sokak szerint az ősz és aztán a tél a két legfinomabb illatú évszak, mindkettőnél szerepet kapnak a fűszeres, jellegzetes illatok, amiket könnyedén előidézhetünk.

Íme néhány egyszerű módja annak, hogyan tegyük őszi illatúvá mi is az otthonunk.

Készítsünk őszi illatedényt
Nincs rossz módszer az illatedény elkészítésére. Csak töltsünk fel egy nagy edényt körülbelül háromnegyed részig vízzel, és adjuk hozzá az alábbiak bármelyikét (vagy találjunk ki saját őszi ihletésű kiegészítőket): fahéjrúd, narancshéj vagy narancsszeletek, citromhéj vagy citromszeletek, áfonya, szegfűszeg , csillagánizs, vanília, alma vagy almalé, fenyőtű, vagy néhány csepp hasonló illatú illóolaj.
Ha minden hozzávaló benne van a fazékban, lassú tűzön párologtassuk el a vizet, hogy a hozzávalókból illata átjárja a lakást.

Gyújtsunk ősz illatú gyertyát
A gyertya igazán ideális lakásdekoráció, hát még ha illatával is hozzájárul az otthon hangulatához. Választhatunk őszi színű, de választhatunk az üzletközpontban őszi illatú gyertyát is. Valószínűleg ez a legegyszerűbb módja annak, hogy őszi illatot varázsoljunk a lakásba. Keressünk sütőtök, szegfűszeg, erdő, fahéj, esetleg méz illatú gyertyát, és teremtsünk varázslatos hangulatot.

A pálcás diffúzor remek alternatíva
Ha inkább nem gyújtanánk gyertyát, de a remek illatokról nem szeretnénk lemondani, az illóolaj és a diffúzor használata remek alternatíva. Válasszunk olajat szezonális illatban, lehet ez rozmaring, szegfűszeg, narancs, citrom, eukaliptusz, oregánó, kasszia, tömjén, fahéj vagy gyömbér, és helyezzük ki a diffúzort vagy diffúzorokat a lakás egy vagy több pontjára. A jó illat garantált, és a diffúzor még jól is mutat.

Süthetünk is valamit!
Lehet, hogy valamit sütni csak azért, hogy kellemes illat legyen a lakásban, nem a leglogikusabb dolog, de ha célirányosan időzítjük a sütést, akkor házi készítésű finomságot és remek illatú házat kapunk, mikor megérkeznek a vendégek. Klasszikus őszi illatú süti például az almáspite, és minden, ami almás, körtés, szilvás vagy tökös.

Akasszunk illatfűzéreket ide-oda a lakásban!
A szárított narancsszeletek babérlevéllel és fahéjrúddal kombinálva, szépek is és illatosak is. Tehetünk még hozzá rozmaringágat, de letisztított fenyőtobozt is. Ez utóbbira illóolajat is csöppenthetünk, hogy fokozzuk az illatorgiát. Remek módszer arra, hogy egyszerre dekoráljuk és illatosítsuk a lakást.

Ősz illatú tisztítószerek? Persze!
A szezonálisan illatosított tisztítószerek, amiket az üzletközpont drogériájában is megtalálunk, akkor is őszi hangulatba hoznak, amikor ugyanazokat a hétköznapi dolgokat végezzük, mint egész évben, például felmossuk a padlót, letöröljük a pultokat vagy elmosogatunk. Persze amikor a mosogatószer vagy a felmosóvíz narancs szegfűszeg vagy fenyő illatot áraszt, a házimunka (majdnem) ünnepi élménnyé válik. És mikor végeztünk, mindenki élvezheti a tisztaságot és a kellemes őszi illatot.

A tökfűszer, a sült alma és a meleg fahéj édes illata tökéletesen magában foglalja az ősz hangulatos, vigasztaló érzését. Ahogy a hőmérséklet csökkenni kezd, illesszük be ezeket a szezonális illatokat a mindennapjainkba, hogy fokozzuk a kellemes hangulatot otthonunkban.