hello tavasz

Készíts Makramé virágtartót Anifactory- Mengyán Anikó segítségével!

Ha még nincs meg a tökéletes tartója a kedvenc virágodnak és szívesen kipróbálnád magad a fonalak világában, kövesd Anifactory DIY videóját, amelyben lépésről lépésre vezet be a természetes virágtartó készítés rejtelmeibe.

Makramé virágtartó saját kezűleg

Amire szükséged lesz:

  • 25 méter fonal
  • fa karika
  • olló
  • mérőszalag
  • A kedvenc kis növényed

Elkészítés:

Vágj 8 x 3 méteres szálakat és 2 x 50 cm-es szálakat a fonalból.

A 8 db 3 méteres szálat keresztülhúzzuk a fa karikán úgy, hogy mind a két oldalon egyenlő hosszúak legyenek a szálak.

A karika alján a szálakat egy úgynevezett wrap kötéssel fogjuk össze.

Wrap kötés:

Ehhez felhasználjuk az első 50 cm-es szálat. Ennek a csomónak az a célja, hogy több szálat össze tartson.

Rendezd el a fa karikán szépen a függőleges zsinórokat. Hajtsuk meg az egyik 50 cm-es szálunkat a függőleges zsinórokhoz, és a hosszabb résszel kezdjük el a szálakat körbe tekerni. Figyeljünk arra, hogy az 50 cm-es szál teteje lógjon ki felül annyira, hogy meg tudjuk majd fogni. Tekerjük körbe kb. 8x. Majd a szálat, amit tekertünk, alul a megmaradt hurkon bújtassuk át. Ha ez megvan, akkor a felül kilógó szálat kezdjük el óvatosan húzni, hogy az alsó hurok keresztülhúzódjon a betekert részen. Addig húzzuk, hogy az alsó hurok keresztül haladjon a betekert részen. Az alul és felül megmaradt végeket óvatosan levágjuk.

Ezután 4 részre osztjuk a szálakat, tehát 4-4 szálat csoportosítunk szét. Mind a négy részen ugyan azt fogjuk elkészíteni szépen sorban.

Fogjuk az első 4 szálat és azon kezdünk el dolgozni. Előszőr laposcsomókat fogunk készíteni.

Laposcsomó:

Egymás mellé tartjuk a 4 szálat. A két középső szálat vezérszálnak hívjuk. A két szélső szállal fogunk dolgozni. Először a bal oldali szálat a két középső szál fölé helyezzük keresztben, majd a jobb oldali szálat hátulról átvezetve áthurkoljuk. A csomót a két szál együttes meghúzásával felhúzzuk a vezetőszálra. Ez eddig egy fél laposcsomó. Ezután ugyanígy csomózunk, csak a jobb oldali szállal kezdünk, és a bal oldalival hurkolunk. Így váltogatva a bal és a jobb oldali csomókat. Akkor lesz szép, ha mindig ugyan olyan erősre húzzuk meg a csomókat. 12 laposcsomót készítünk. (1 laposcsomó az egy bal és egy jobb oldali csomózásnak felel meg.)

Fél laposcsomó vagy csavartkötésnek, spirálcsomónak is hívják:

Ebből fogunk készíteni 25-öt. Ez lényegében ugyan az, mint a laposcsomó, csak mindig ugyan arról az oldalról kezdjük a hurkolást. Ezt ismételgetve szép spirális, csavart mintát kapunk. Attól függően, melyik oldalról kezdjük a csomó készítését, a minta jobbra, illetve balra fog tekeredni.

Amikor megvagyunk a csavart mintával megint laposcsomót készítünk 12 –őt.

Ez után megismételjük ezt a folyamatot a megmaradt 3 db 4-es szállal is. Tehát 12 laposcsomót, 25 fél laposcsomót és megint 12 laposcsomót készítünk.

Amikor elkészültünk, akkor az utolsó laposcsomótól mérve kb. 8 vagy 10 cm-re összefogjuk kötni a 4 rész szálait. (videóban 04:40-től) Ezt úgy csináljuk, hogy fogunk 2 szomszédos egységet. A bal oldali egység 2 jobb szálát és a jobb oldali egység két bal oldali szálát fogjuk használni. Ebből a 4 szálból készítünk 2,5 laposcsomót. Majd haladunk a többi egységre és ugyan így a szomszédos 2-2 szálból készítünk csomókat.

A végén a szálak összekötéséhez szintén egy wrap kötést készítünk a megmaradt 50 cm-es szálunkkal.

A virágtartó alját vághatjuk össze-vissza, de egyenesre is!

Szuper alkotást kívánok nektek!

Mengyán Anikóról

Anikó kapcsolata a fonallal már régen kezdődött, mivel művészeti gimnáziumba járt és textilműves, kéziszövő szakon végzett. Pár éve talált rá a makramézásra, de emellett változatos dekorációkat készít fából és fonalból. Számára valóban fontos a fenntarthatóság, ezért leginkább magyar kender fonallal dolgozik. Jelenleg a fő fókusza a virágtartók és az esküvői dekorációk készítése.