hello tavasz

Kézműves tevékenységek a jobb hangulatért

Nehéz munkanap után a számítógép vagy a tévé előtt ülve nem lehet elfelejteni a stresszes határidőket, a rengeteg kötelezettséget, a tornyosuló gondokat. A barkácsolás, a kézműves tevékenység azonban pihentető tevékenység lehet, ami segít megtisztítani az elmét. Az ismétlődő, monotonnak tűnő mozgás, ami ezzel jár, szinte transzszerű állapotba juttathat, és ez lehetővé teszi, hogy kikapcsolódjunk és elfelejtsük a gondokat. Bizony, a kézműves tevékenységek képesek enyhíteni a stresszt és csökkenteni a szorongást.

Számtalan kreatív tevékenység közül választhatsz, mi is összeszedtünk néhány ötletet:

Színezés
A színezés nagyszerű tevékenység, és ne hidd, hogy csak a gyerekeknek. Nekünk, felnőtteknek is remek elfoglaltság. Az ismétlődő mozdulat a meditációhoz hasonló állapotot vált ki. Segít ellazítani az agy félelemközpontját, ezért megnyugtatja a nyugtalan elmét. Felnőtt színezőkért nézz csak körül az üzletközpontban, ha nyitnak a könyvesboltok, biztosan találsz a polcon néhány megfelelőt. A gyerekeknek is számtalan színező beszerezhető, de akár rajzolhatunk is nekik egyedi sablonokat. A közös munka biztosan remek elfoglaltságot nyújt majd, ami boldoggá tesz kicsit is, nagyot is.

Légy egy kicsit Picasso – fess!
A színezés mellett természetesen a festés is olyan tevékenység, ami javítja a közérzetet. Persze nem kell rögtön műremekeket készíteni, az alkotás folyamata a lényeg. Ma már remek foglalkozásokat találni, ahol szuper alkotások készülnek, vásárolhatsz előre beszámozott vásznat is, amit a szintén számozott színekkel könnyedén készre festhetsz, de kreatív boltokban is számtalan festhető dolog található. Sétálj, nézz körül ihletért akár az üzletközpontban, keresd meg a számodra legmegfelelőbb festhető dolgot és ragadj ecsetet.

Készüljön egy pulcsi – elő a kötőtűkkel
A kézimunkázás csodálatos módja annak, hogy elfoglald magad ha netán unatkoznál, de hihetetlen jó módszer a lelki egészség megőrzéséhez is. A kötés aktiválja az agy motorikus készségeit és az agy kreatív oldalát egyaránt, ugyanakkor a ritmikus mozdulatokkal számos mentális és fizikai bajt is csökkent. Az ismétlődő mozdulatok segítenek megnyugtatni az elmét és még a kézügyességet is javítják. Az eredmény pedig még hordható is, ami külön örömforrás.

Hímezni sem rossz dolog
Jó, ha valaki minden nap tud legalább egy órát a kedvenc elfoglaltságával tölteni, jó egy kicsit kiszakadni a mókuskerékből. Erre lehet kiváló a hímzés is. Ez a hagyományos mesterség megkönnyíti a tudatos gondolkodást, mivel lelassulást és koncentrációt igényel. A keresztszemes ismétlődő műveletek pedig olyan hatást váltanak ki, mint a meditáció. A hímzésben használt színkavalkád is remek hatással lehet rád. Talán ma már nem annyira divatos elfoglaltság, mint nagymamáink idejében, azért mégis érdemes kipróbálni.

Dekorálj!
Bár nem kimondottan kézműves tevékenység, kreatívnak mindenképpen kreatív, ha kidekorálsz valamit otthon. Például saját készítésű címkékkel felcímkézheted a fűszereket vagy a kamra polcait. Amellett, hogy remek elfoglaltság, még hasznos is. Rendezettebb lesz az otthonod és kikapcsolja az elméd is. A polcokhoz hasonlóan nekieshetsz a határidőnaplódnak is. Ne szabj gátat a fantáziádnak. Rajzolj, színezz, jelölj kreatívan. Csodás határidőnaplót biztosan találsz az üzletközpontban, dekorációs elemnek pedig számtalan dolgot felhasználhatsz.

A könyvesboltba betérve egyéb praktikákról, kreatív elfoglaltságokról szóló könyvek is várnak, s ha már ott jársz, emeld le a kedvenc íród legújabb regényét is. A lényeg, hogy ne feledd: mindenkinek le kell vezetnie olykor a felgyülemlett feszültséget, ennek pedig remek módja, ha alkot. Alkoss te is valamit!