hello 2022

Miért tesznek újévi fogadalmat az emberek?

Újév napja az év legnépszerűbb időszaka, amikor az emberek megnyomják a közmondásos „reset” gombot. Törölnek és megfogadnak. Vannak, akik elhatározzák, hogy lefogynak, életmódot, munkahelyet váltanak, míg mások azt remélik, hogy több időt tölthetnek családjukkal, szeretteikkel. Vannak praktikus és kevésbé praktikus fogadalmak. Van, aki fogat fehéríttetne, más az első könyvét esküszik megírni.

De mi az, ami ilyenkor, az újévben reményt ad arra, hogy sikerülhet változtatni? Miért tesznek fogadalmakat az emberek?

Az újévi fogadalom tulajdonképpen egy döntés. Döntés arról, hogy megteszünk-e valamit, hogy elérjünk egy személyes célt vagy megtörjünk egy szokást. Ilyenkor az emberek visszatekintenek az elmúlt évre, és az új év kezdetekor erőfeszítéseket próbálnak tenni önmaguk fejlesztésére.

A legtöbb ember szeretne egy második esélyt élete minőségének javítására. Az újév pedig erre tökéletes, üres lapot kínál – lehetőséget arra, hogy rendbe hozzuk a dolgokat. Amikor újévi fogadalmakat teszünk, be akarjuk bizonyítani, hogy hatással vagyunk az életünkre, hogy tudunk rajta változtatni, hogy képesek vagyunk elérni dolgokat magunkkal kapcsolatban és nem csak a körülmények áldozatai vagyunk.

Irányítani akarjuk a saját életünk és azt, ami abban történik.

A felnőttek gyakran tesznek olyan újévi fogadalmat, hogy lefogynak vagy többet mozognak. A gyerekek elhatározzák, hogy jobban kijönnek a testvéreikkel, vagy nem halogatnak, hanem azonnal elvégzik a házi feladatukat. És még ha nem is teljesülnek, az elhatározás már maga jó ötlet, rengeteg pozitív hatással.

És hogy miért okos dolog újévi fogadalmat tenni?

Fontos maga a szándék
Az életünk javulásának kulcsa, ha merünk őszintének lenni magunkkal a jelenlegi állapot és a választott cél távolságával kapcsolatban. Ha szándékosan akarunk növekedni és fejlődni, az segít elérni az eredményeket, ez a szándékosság pedig hozzájárul a boldogsághoz és a kiteljesedéshez. Ha világos irányba haladunk előre, akkor attól érzelmileg és mentálisan sokkal jobban érezhetjük magunk.

Fontos a remény
Az újévi fogadalmak eleve bizakodóak és optimisták. Mikor megtesszük őket, arra számítunk, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak velünk, például új ruhákat vásárolhatunk, mert sikerül több kilótól megszabadulni. Ez a pozitív jövőkép pedig egyre inkább cselekvésre ösztönöz. Ha nem hinnénk el, hogy a holnap jobb lehet, nem valószínű, hogy lépéseket tennénk önmagunk vagy közösségünk fejlesztésére. Tehát az optimizmus kétszeresen is előnyös – hozzájárul saját mentális egészségünkhöz, de pozitív cselekvésre is ösztönöz, ami hatással van a körülöttünk lévőkre is.

Felelősség a fogadalom
A legtöbb újévi fogadalom hatással van másokra. Még ha egyéni önfejlesztésről szólnak, akkor is érintik a családot, barátokat, kollégákat. Ha elhatározzuk, hogy egészségesen étkezünk, azt a velünk élők is tapasztalni, fogják, hisz az ő étrendjükbe is beszivárog a változás. Az elhatározás, hogy abbahagyjuk a halogatást, a munkatársainkra lesz hatással. Ha pedig önkénteskedünk, azt azok fogják észrevenni, akiknek segítünk. Az újévi fogadalmak nagyszerű módja annak, hogy önmagunkra összpontosítsunk, de egyúttal arra is, hogy mérlegeljük a tágabb felelősséget – és kiterjesszük a másokra gyakorolt ​​pozitív hatásait.  

Inspiráció
Amikor arra vágyunk, hogy jobbak legyünk, azzal másokat is inspirálhatunk, hiszen az emberek elsősorban mások viselkedésének megtapasztalásán keresztül tanulnak. Ha a jövőre összpontosítunk, és a fejlődésre, akkor szinte biztosan inspiráljuk a körülöttünk lévőket is arra, hogy ők maguk is a maguk ütemében fejlődjenek.

Bár az újévi fogadalmat sokaknak nem sikerül betartani, törekedjünk arra, hogy mi a fogadalmukat betartó emberek kisebbségébe kerüljünk. De ne feledjük, még ha nem is tartjuk meg mindegyiket, a törekvés is pozitív hatással lesz ránk is és másokra is.