hello ajándékkavalkád

Színházi etikett avagy így viselkedj, ha elmész egy előadásra

A szabadidőt sokféleképpen eltölthetjük. Vannak, akik az aktív, mások a passzív pihenést részesítik előnyben. Akadnak, akik olvasni, mások alkotni szeretnek. Sokan sportolnak vagy kirándulnak, és természetesen vannak olyanok is, akik színházba, moziba, hangversenyre vagy múzeumba mennek.

A színházba járás egy különösen kedvelt szabadidős tevékenység, aminek az lehet az egyik oka, hogy színházba menni mindig kicsit más. Kicsit ünnepélyes, kicsit a megszokottól eltérő.

A színházépület díszessége, a hatalmas terek a bársonyszékek, a csillárok, festmények, a színészek képei a falakon, vagy az, hogy egy színházi előadásra egy kicsit mindig szebben öltözünk, együtt mind megadja az egész alkalom alaphangulatát.

Élő előadást nézni a színpadon nem olyan, mint egy filmet nézni a moziban. Vannak bizonyos szabályok, amiket kimondva-kimondatlanul illik betartani, hogy az élmény élvezetes és emlékezetes legyen.

A következő irányelveket nem árt szem előtt tartani, ha színházba megyünk:

– Öltözzünk mindig az alkalomnak megfelelően. Tekintsük a színházba járást különleges alkalomnak, és amennyiben lehetőség van rá, ne menjünk tornacipőben és rövidnadrágban. Természetesen nem kötelező az estélyi viselet sem, de arra ügyeljünk, hogy a hanyag ruházat helyett legyünk elegánsak.

– A színházba illik időben érkezni, a kezdés előtt legalább negyed órával. Tiszteletről tesz tanúbizonyságot a színpadon lévő színészek és a színházlátogató társak iránt, ha nem késünk el.

– A mellékhelyiségbe még az előadás előtt, vagy a szünetben illik kimenni. Ha az előadás alatt mászkálunk az nem csak azokat zavarja, akikkel egy sorban ülünk, de a színészeket is.

– Előadás alatt nem tanácsos zörögni, beszélni, nincs evés, mint a moziban. A mozihoz hozzátartozik a popcorn és az üdítő, egy színházi előadáson ezeknek nincs helye. Nem szükséges megvitatni a darabot, a szereplők teljesítményét és a jelenlévő emberek viselkedését sem. 

– Kerüljük a túl sok parfüm vagy borotválkozás utáni arcszesz használatát, és ha lehet, ne fogyasszunk erős illatú ételeket. A testszag és a rossz lehelet ugyanolyan zavaró lehet, mint a túl erős parfüm.

– Tartsuk tiszteletben a két oldalunkon ülő személyek terét. Próbáljunk meg a saját székünk határain belül maradni; ne használjuk mindkét kartámaszt; ne vigyünk sok táskát magunkkal, és a kabátunkat is adjuk le a ruhatárban, hogy ne foglalják feleslegesen a helyet.

– Bár a színházban az előadás előtt kérik a mobiltelefonok kikapcsolását, sokan ezt nem teszik meg. Pedig az egyik legfontosabb szabály az, hogy a telefonokat ki kell kapcsolni, de legalábbis lenémítani, hogy a csörgésük ne zavarja meg az előadást. Fényképezni, hangfelvételt készíteni is tilos.

– Nagyszerű dolog, ha tapssal fejezzük ki elismerésünk, ám nem mindegy, mikor tapsolunk. Csakis egy jelenet végén, vagy az előadás végén szabad tapsolni, amikor mindenki más is teszi. Felállni is csak az előadás legvégén ajánlott.

Színházba járni nagyszerű élmény, de ahhoz, hogy mindenkinek egyformán nagyszerű legyen, érdemes ezeket a viselkedési normákat betartani. Így lesz az este felejthetetlen.

És ne feledjétek! Üzletközpontunkban hat héten keresztül nyereményjáték zajlik, melyben ezen a héten a jegymester.hu-nak hála ajándékkártya kerül kisorsolásra 50.000 Ft értékben. Aki pedig minden héten velünk játszik, részt vehet a fődíj – egy elektromos kerékpár – sorsolásán is.