hello család

Szuper kirándulásötletek, amiket az egész család élvezni fog

Van, mikor az otthonlétből kicsit kiszakadnánk, amikor jó lenne egy jó kis élmény, közös családi program, ami a gyerekeknek is és a felnőtteknek is szórakozást kínál. Ilyenkor számtalan lehetőség közül választhatunk: elmehetünk kirándulni, állatkertbe, vadasparkba, játszóterekre, jobb időben a vízpartra.

Ha azonban máshoz lenne kedvünk, számtalan alternatíva van még. Adunk néhány ötletet:

Vegyük például a kalandparkokat. Az országban több helyen találhatunk kimondottan a szórakozásra csábító parkokat, ahol a gyerekek ezerféle játékkal és élményelemmel találkozhatnak, de a legtöbb hely gondol a felnőttekre is. A drótkötélpályák például korosztályonként vannak kialakítva. Van a legkisebbeknek, a nagyobbaknak és a felnőtteknek is.
Az országban rengeteg kalandpark található, mindegyiknek megvan a maga csábereje. Van, ahol bobozni lehet, máshol siklani, vízi elemeket kipróbálni, ugrani, de a többi élményelem is csábító, és remek szórakozást kínál. Csak győzzünk belesűríteni mindent egy napba.

Ha nem akarunk ennyire aktívan kikapcsolódni, jó ötlet lehet az ellátogatni az ország valamelyik csodaszép arborétumába. Az arborétum egyfajta botanikus kert, ahol főként fákat és cserjéket mutatnak be úgy, hogy akár kis területen is számtalan faj nő. Hazánkban több, mint 30 arborétum található. Alcsút például a csodás hóvirágokról, míg a jeli arborétum a rododendronokról nevezetes. Igazán varázslatos a zirci arborétum is, de mindegyik botanikus kertben élmény egy szép séta, amit kedvelni fog az egész család.

Az arborétumokhoz hasonló élményeket kínálnak a tanösvények, amik tulajdonképpen kijelölt, jelzésekkel ellátott tematikus túraútvonalak. A jelzések segítenek megismerni a környezetünket, felvilágosítanak, ismeretekkel szolgálnak, miközben a friss levegőn barangolunk. A túraútvonalak  legtöbbje nemzeti parkban, tájvédelmi körzetben vagy természetvédelmi területen vezet. Hazánkban több száz tanösvény található, így biztosan van a lakóhelyünk közelében is néhány, de ha van kedve utazni a családnak, távolabbi helyeket is érdemes felkeresni. Vannak interaktív tanösvények,  mocsarakon, sziklákon átvezető ösvények és olyanok is, amik a fák lombjai között vezetnek. Bármelyikbe látogatunk el, jól fog szórakozni a család.

És ha már kipipáltuk az arborétumot, tanösvényt, de még kirándulnánk egyet, ki lehet próbálni a mezítlábas ösvényeket, főleg ha beköszönt az igazán jó idő.
Az országban ebből is létesült néhány, és biztos, hogy kipróbálva egészen érdekes élményben lesz részünk. Garantáltan jókedvre hangol, ahogy a különböző felületeken bukdácsolunk. Kavicsok, fakéreg, fenyőtoboz, sziklák és sok minden más – a lényeg a különböző felület. A mezítlábas ösvények a lábunknak is jót tesznek, hiszen cipő nélkül lépegetve séta közben felpezsdül a vérkeringés, erősebb lesz az érfal, nő a talpi érzékelés és az egyensúlyérzék is fejődik.
Talpmasszázs a friss levegőn, nevetéssel karöltve – igazi testi és lelki felüdülés.

Egyértelműen vonzó a víz is családi programként, főleg meleg napokon, de nem mindig van lehetőség a fürdésre. Ha nem akarunk strandra menni, alternatíva, igazi különlegesség lehet helyette a vizes játszótér.
Budapestiek nagyobb előnyben vannak, hiszen ott több helyen, de vidéken is találhatunk vizes játszótereket, ahol a gyerekek kedvükre sarazhatnak, fröcskölhetnek, tapicskolhatnak. Az átlagostól mindenképpen eltérő, remek szórakozás, hihetetlen élmény, biztos, hogy minden gyerek imádni fogja. Egy dologra érdemes odafigyelni: váltóruha, váltócipő és törölköző ezekre a játszóterekre épp úgy kell, mintha strandra mennénk.

A közös családi kimozdulásoknál nincs jobb, nem kell hozzá semmi más, mint egy kényelmes cipő, amit megvásárolhatsz üzletközpontunkban, praktikus ruházat, amiből szintén találsz nálunk kedvedre valót, egy jó túrazsák, némi inni és ennivaló – a többi már csak rajtad múlik.