hello tavasz

Tavaszi megújulás: 5 hasznos tipp a gondolkodásmódunk felfrissítésére

A tavasz az év legjobb időszaka a megújulásra. Ilyenkor újítjuk meg a ruhatárunk, tisztítjuk meg a lakóterünk, elpakoljuk a téli dolgokat és teret adunk az újnak. Leporolunk mindent, és kitárjuk az ablakot, hogy beáramoljon a frissesség. Éppen úgy, ahogy felrázzuk a külsőnk és a lakóterünk, felfrissíthetjük, megújíthatjuk a lelkünk, gondolkodásmódunk is. Ez az évszak kiváló lehetőség a személyes átalakulásra.

Az újjászületés és az új élet, amit a tavaszhoz kötünk, igaz a lelkiállapotunkra is. Ilyenkor mindenképpen érdemes számot vetnünk önmagunkkal: hol tart a mindennapi rutinunk, milyen a gondolkodásmódunk. Át kell értékelnünk, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Miután mindent sorra vettünk, azt, ami már nem szolgálja az érdekeinket lecserélhetjük olyan szokásokra, amik jót tesznek nekünk.

Íme öt tipp, ami segíthet abban, hogy felfrissítsük lelkünk, gondolkodásunk, hozzáállásunk.

Adjunk magunknak időt és teret!
Mindennapjainkban túlságosan rohanunk. Mindig túltervezünk, túl sokat vállalunk, túl sokat hajtunk. Az, hogy időt és teret adunk magunknak, nem csak azt jelenti, hogy időt szánunk magunkra és a dolgokra, amiket szeretünk. Érdemes arra is időt szánni, hogy elszakadjunk a mindennapi élet non-stop elektronikus és társadalmi igényeitől. Kapcsoljuk ki a mobilt, felejtsük el a közösségi médiát, ne vegyünk fel hívást, ne írjunk e-mailt.

Keressünk egy helyet, ahol jól érezzük magunk, ami kikapcsol, motivál vagy inspirál. Lehet ez az üzletközpontban, a könyvesboltban, egy padon kint a levegőn, vagy a saját lakásunk egyik kényelmes karosszékében. A lényeg a teljes kikapcsolódás.

Vessünk számot magunkkal!
Ahhoz, hogy lélekben fel tudjunk frissülni, először számot kell vetnünk önmagunkkal. Hol tartunk az életünkben? Hova akarunk eljutni? Mit szeretnénk a legjobban? Mi tart vissza ettől?

Ezeknek a kérdéseknek az átgondolása során át kell gondolnunk, mik az akadályozó tényezők. Ne féljünk őszinték lenni önmagunkkal szemben. Gyakran azok a dolgok, amik visszatartanak minket, azok a saját félelmeink vagy kétségeink. Nincs önbizalmunk, kicsi az önértékelésünk, nincs elég motivációnk, félünk a kudarctól, és még sorolhatnánk.

Amikor számot vetünk magunkkal, legjobb, ha leírunk minden gátló tényezőt. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amiken dolgozni szeretnénk, és egy másik listát azokról a mentális akadályokról, amik visszatarthatnak a megvalósítástól.

Döntsük el!
Ha már tudjuk, mit akarunk, döntsük el, hogy meg is tesszük. Írjuk le, vagy akár le is rajzolhatjuk a lépéseket, amik a vágyainkhoz vezetnek. Akár minden reggel emlékeztethetjük is magunk. Tetteink legyenek összhangban a szándékainkkal, így juthatunk el a céljainkig.

Maradjunk pozitívak!
Előfordulhat, hogy túlterheltnek, motiválatlannak érezzük magunk. Ez sem baj. A kudarcérzet teljesen normális. Ilyenkor venni kell egy mély lélegzetet és lazítani. Akár leírhatjuk, mik a jó dolgok az életünkben, miért vagyunk hálásak. Írhatunk egy rossz tulajdonságunk mellé két jót, hogy megerősítsük magunkban a jó dolgokat. Az is remek, ha ilyenkor számunkra pozitív hangulatú közegbe megyünk, a bevásárlóközpontban beszerzünk inspiráló könyvet, nyugtató teát, kényeztetjük magunk a drogériában vásárolt kozmetikumokkal, esetleg podcastokat hallgatunk, amik segítenek.

Vigyázzunk a testünkre is!
Úgy tűnhet, hogy ha gondolkodásmódunkat frissítjük, akkor azt fejben kell megtennünk, de fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testünket sem. Bármilyen személyes törekvéshez egyensúly szükséges a test és az elme között. Így fontos az is, hogy miközben frissítjük a gondolkodásunk, fordítsunk időt a mozgásra is. Lehet az futás, jóga, séta vagy bármilyen más mozgásforma.

A tavasz a megújulás időszaka. Ilyenkor végigjárva az üzletközpont üzleteit megújítjuk a ruhatárunk, a külsőnk, felfrissítjük az otthonunk, és felfrissítjük a lelkünk, gondolkodásunk is. Tegyünk minden nap akár csak egy apró lépést, a végeredmény a lényeg.