TERET ADUNK

a képzeletnek

Hogyan kössük le a gyerekeket nyáron – az okoseszközök használata a szünidő alatt

Itt a nyári szünet. A gyerekeknek nagy öröm, a felnőtteknek azonban több logisztikával, ügyes időbeosztással, felügyeletszervezéssel kell megoldaniuk a gyerekek otthon töltött napjait. Sok szülőnek okoz fejfájást, hogy míg ő a feladatait végzi, esetleg home office-ban dolgozik, mivel kösse le a gyereket. Ilyenkor gyakori alternatíva a tévé vagy az okos kütyük, mint a telefon, tablet, okosóra bevetése.

Ezek az eszközök ma már az életünk részei, sok esetben nagyon hasznos részei, használatukat nem kell megtiltani. Csupán okosan, és semmiképpen nem mértéktelenül kell használni őket.

Nincsen semmi baj azzal, ha egy gyerekek megnéznek egy-két mesét, vagy játszanak a koruk szerint nekik való játékkal a táblagépen, mindössze arra kell figyelni, hogy emellett elegendő időt töltsenek másfajta játékokkal, olvasással, valamint menjenek a szabad levegőre és homokozzanak, labdázzanak, kerékpározzanak vagy játsszanak más gyerekekkel.

A lényeg mindenképpen az, hogy egészséges mértékű legyen az okos eszközök használata, és azok ne vonják el a gyerektől a megfelelő mennyiségű mozgást, sem az alvást.

Ez természetesen a hosszú nyár folyamán nem mindig egyszerű. Gyakran előfordul, hogy túlságosan lekötik a gyerekeket az okos eszközök, ezért nem hajlandók például a friss levegőre menni. Ilyenkor el kell venni tőlük a tabletet, telefont, de alternatívaként bevethető az okosóra, ami remek ösztönző lehet a gyerekeknek arra, hogy felkeljenek a kanapéról és aktívabbak legyenek.

A többféle színben és formában, különböző funkciókkal ellátott okos eszközök arra ösztönzik és motiválhatják gyerekeket, hogy többet mozogjanak, aktívabbak legyenek, miközben például számolja a lépéseket amit a kicsik nagyon élveznek. Tovább lehet fokozni az élményt azzal, ha például családi versenyt szervezünk és minden családtag lépésszámát figyeljük.

A nagyobbaknál is hasznos lehet egy ilyen eszköz, hiszen ők így elérhetők, ha egyedül mennek el otthonról, és az is nyomon követhető, éppen merre járnak.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy a kütyük használata korántsem ördögtől való dolog, csupán megfontoltan, ésszel, mértékkel, felügyelettel kell bevetni őket.

Törekedni kell arra, hogy az okoseszközök ne állandó elfoglaltságot, csak alternatív megoldást kínáljanak a gyerekeknek a nyáron – mondjuk egy mesét a legnagyobb déli kánikulában, vagy a kocsiúton, ha kirándulni megyünk valahova, emellett azonban mindenképpen rá kell vennünk a gyerekeket arra, hogy menjenek levegőre, mozogjanak és foglalkozzanak egyéb dolgokkal is.

Ha nehezen érjük el a kicsiknél, hogy letegyék a telefont vagy táblagépet, jó ötlet lehet például idő és helykorlátok közé szorítani az eszközök használatát, ezzel kialakíthatunk egy könnyen követhető szabályt, amivel lehet tartani valamiféle kontrollt. Megtilthatjuk például az étkezőasztalnál a kütyüket, mert zavarják az evést, és a hálószobában is mérsékelhetjük a használatukra fordított időt.

Érdemes nekünk magunknak is példát mutatnunk a gyerekeknek, legyünk amennyit csak lehet együtt velük a szabadban – strandon, játszótéren, kirándulásokon- gyűjtsünk közös élményeket.

Az okos eszközök nagyon jó dolgok, sok hasznos funkcióval, amik megkönnyítik a mindennapokat, de törekedni kell arra, hogy ne uralják a családi életet. Legyenek valódi kalandok a virtuális kalandok helyett, élmények a képzelt birodalom helyett, legyenek igazi játszótéri pajtások a virtuális beszélgetőtársak helyett.

A nyár a gyerekek számára a vakáció ideje. Igyekezzünk szülőként élvezetessé tenni számukra.