hello
hétköznapok

A hétköznapi rutin fontossága

Mindennapjainkat szokások szövik át, melyek együtt alkotják napi rutinunkat. Ezek többségét szinte észre sem vesszük, mégis meghatározzák életünket. Ugyanazt csináljuk reggelente, ugyanott vásárolunk, ugyanazok a mozzanatok szövik át a délutánunk és az esténk.

Egy jól kialakított rutin, amit már a legkisebbeknél is elkezdünk felépíteni, segíti a mindennapok gördülékenységét. Nincsen elvesztegetett idő, felesleges stressz.

A rutin segít a csecsemőknek és a kisgyermekeknek az önuralom elsajátításában
A következetes rutinok, a tevékenységek, amiket körülbelül ugyanabban az időben minden nap megismétlünk, kényelmet és biztonságérzetet biztosítanak a kisgyermekeknek. Akár a játék ideje, akár az étkezés, a fürdetés vagy az alvás, a csecsemők és kisgyermekek érzelmi biztonságát és stabilitását adják, hiszen már az egészen kicsik is megtanulják a sorrendet, tudják mikor mire számíthatnak, és ez segít nekik. Amikor a gyerekek érzik a bizalmat és a biztonságot, szabadon végezhetik a „munkájukat”, azaz játszhatnak, tanulhatnak, felfedezhetnek.

A rutin irányt mutat
A rutinok olyanok, mint az utasítások – irányítják a gyermekek cselekedeteit egy meghatározott cél felé. Biztosítják a gyermekek egészségét és biztonságát, valamint segítenek okosan és felelősségteljesen viselkedni. Például a gyermekek nem nyúlkálnak mindenhez hozzá, ha vásárolni mennek, kezet mosnak, mielőtt étkeznek, vagy megfogják a felnőtt kezét, amikor átkelnek az utcán.

A rutin támogatja a gyermekek szociális készségeit
Ahogy a csecsemők nőnek, egyre több emberrel kerülnek kapcsolatba, és elkezdik tanulni a társadalmi interakció mintáit. Az üdvözlés, a búcsúzás, a másokkal való beszélgetés példák a rutinszerű interakciókra, ezek pedig szociális készségeket tanítanak. Lehetőséget adnak a gyermekek nyelvtudásának fejlesztésére is. Evés vagy játék közben pedig olyan dolgokat tanulhatnak meg, mint az alkalmazkodás, várakozás fontossága, a segítségnyújtás vagy egyéb olyan szociális készségek, amik az iskolában, de egész életükben is fontosak lesznek.

Természetesen nem csak a gyerekek, a felnőttek számára is mankó a mindennapi rutin. Hiszen szokásaink segítenek szervezettebbé tenni a napot, rendszert visznek a rendetlenségbe. Gyerekkorban megtanult szokásaink segítenek társas kapcsolatainkban is.
Kialakított napi rutinjaink a termelékenységünket, a kreativitásunkat, a boldogságunkat, a karrierünket, de még az egészségünket is befolyásolják. Tudatosabb rutin kialakításával, a rossz szokások kiiktatásával hatékonyabbak és egészségesebbek lehetünk.

Sok ember, akinek nincsen kialakított napi rutinja, szenved a stressztől, hiszen sosem tudja előre, mikor mit fog csinálni. A rutin hiányától az alvásunk is rendszertelen lehet, hiszen előfordulhat, hogy feltorlódik a napi tennivaló, és emiatt csúszhat az alvásidő, vagy a rengeteg elvégzetlen munka miatt nyugtalan lesz az alvás. Napi rendszeresség nélkül az étkezés és az időbeosztás is kaotikus lesz, és ez mind befolyásolhatja az egészségünket is.

Egy jól kialakított, személyre szabott szokásrendszerrel sok problémát kiküszöbölhetünk: elkerülhetővé válik a felesleges idegeskedés, rendezettebbé és hatékonyabbá válnak a mindennapok.

Mindenki egyedi. Nem mindenkinek van szüksége teljesen ütemezett napra ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessen, de vannak akik számára a szabályok megkönnyítik az életet. Az azonban biztos, hogy az egészséges szokások kialakításával minden sokkal egyszerűbbé válhat.