TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Tartósabbá szeretnéd tenni a ruháidat? Több módszerünk van, ami segíthet

Az évtized legnagyobb divattrendje a fenntarthatóság, ez a tendencia már jó ideje észrevehető a vásárlási szokásokban. Egyre jobban háttérbe szorul a pazarlás, a vásárlók tudatosabbak, a fenntarthatóság és a minőség felé fordulnak. Egyre többen keresik a drágább, de kiváló minőségű darabokat.

Úgy tűnik, a fiatalabb generáció, de az idősebb, tudatosabb fogyasztók is egyre inkább elhatárolódnak attól, hogy a gyorsan változó divatot kövessék, helyette a jó minőségű, klasszikus darabokat részesítik előnyben, valamint a saját, egyéni stílusuk szerint öltöznek a rövid életű trendek hajszolása helyett.

Ennek a tudatosságnak az egyik része, hogy a vásárlók odafigyelnek arra, hogy ruháikat minél tovább hordhassák, és arra is, hogy azok megőrizzék minőségüket, állapotukat.

Vannak módszerek, amik segítenek abban, hogy a kedvenc farmerjeink és pulóvereink tovább viselhetőek maradjanak. Bár semmi sem tart örökké, az élettartam meghosszabbítható.

Ennek természetesen az első, és legfontosabb módja, hogy minőségi ruhát vásároljunk. A pénztárhoz lépés előtt megnézhetjük a nyak állapotát, az anyag minőségét, a varrásokat.

Tartsuk a ruhát a fény felé is. Ha átlátunk rajta – és nem selyem – tegyük vissza a polcra. Minél vastagabb az anyag, annál kevésbé kopik. Jó tudni: a pamut és a gyapjú hosszabb ideig kitart, mint a szintetikus anyagok.

Nem mindegy az sem, hogyan mosunk. Minél forróbb vízben mosunk, annál jobban rongáljuk az anyagot és növeljük az energiafogyasztást. Ha nem forró vízben mosunk az segít megőrizni a ruhák minőségét és csökkenti az energiafelhasználást. A forró víz ugyanis nem tisztítja jobban a ruháját, mint a hideg, de zsugorodást és színfakulást okoz.
Az is csökkenti a ruhakopást, ha mosás előtt kifordítjuk ruhákat, mivel ez csökkenti a súrlódást a mosógépben, megóvja a hímzéseket vagy egyéb díszítőelemeket is a ruhákon.

Érdemes természetes mosószereket használni.

Egy másik hasznos tipp, amire érdemes odafigyelni, az a kapcsok és cipzárak megfelelő használata. A legjobb, ha mosás előtt összekapcsoljuk a kapcsokat és felhúzzuk a cipzárakat, így megvédhetjük a többi ruhát a sérüléstől a mosás alatt.

A szárítás sem mindegy. A legjobb, ha a ruhák a levegőn száradnak. A szárítógépek károsíthatják a ruházatot. Roncsolhatják a szövetet, ha nem megfelelő hőfokon szárítunk, és zsugorodást is előidézhetnek.

Odafigyelhetünk a megfelelő tárolásra is, ezzel is gondoskodhatunk ruháink hosszabb élettartamáról, minőségének megőrzéséről. A pulóvereket érdemes összehajtani, és a szekrényben egy polcon tartani. Ez segít megőrizni formájukat és csökkenteni a szövet terhelését. Kerüljük a szekrény túltömését, hogy a ruhák frissek és ráncmentesek maradjanak. 

Fontos meggyőződni arról is, hogy a ruhánk száraz és tiszta, mielőtt a szekrénybe kerül, így elkerülhetőek a molyok és a penész.

A ruházatot ugyanúgy karban kell tartani, mint az autót, ezért az apró hibákat javítsuk. Egy-egy felvarrást, gombhiányt, apróbb szakadást akár kézzel is megcsinálhatunk, de elvihetjük szakemberhez is. Nem kell azonnal másikat venni, ha egy kis időráfordítással javítható.

Ne dobjuk ki – hasznosítsuk újra! Ebben sokat segíthet a kreativitásunk és fantáziánk. Ha a farmer térde kopott, vágjuk le rövidnadrágnak. A hosszú ruhát beszeghetjük, hogy rövidebb legyen, vagy zsebekkel bővíthetjük a szoknyát, hogy praktikusabb legyen. De újrahasznosíthatjuk a fonalat egy régi pulóverből, hogy sapkát és sálat készítsünk. 

Számtalan lehetőségünk van, nem kell hozzá semmi más, csak egy kis képzelet.

Tartós, minőségi ruhákat szeretnél? Üzleteink a szezon legjobb termékeivel várnak! Látogass el hozzánk!